DE STIJL VAN: ESTHER VAN DER SLUIS

Esther van der Sluis (47) is één van de nieuwe designers die ons polderlandschap rijk is. Haar handgemaakte creaties, waaronder een moderne twist van het Delfts Blauw, blinken uit in sierlijkheid. Esther ontwerpt onder het label ES, verwijzend naar haar initialen. Het porselein maakt ze met de hand in haar studio. Niet alleen is daardoor ieder object een uniek stuk. Ook kunnen er persoonlijke details zoals logo’s, inscripties en initialen worden toegepast met bijvoorbeeld 24 karaats goud. LXRY in gesprek met Esther van der Sluis over de ontwikkeling van haar eigen stijl.

Hoe heeft jouw stijl zich ontwikkeld door de jaren heen? Ik ben steeds persoonlijker werk gaan maken. Nu krijgt de nieuwe eigenaar een uniek stuk in handen, dat speciaal voor hem of haar is gemaakt. Zoals een handgemaakt trouwservies met de initialen van het bruidspaar of een geboortebord met geboortedatum. Daarmee is het object verbonden met een bijzondere, vaak emotionele gelegenheid en wordt het vanzelf een erfstuk.

Daarnaast heb ik steeds verder een eigen herkenbaar handschrift ontwikkeld. Vaak zijn in mijn werk contrasten verenigd. Dat maakt het werk interessanter. Denk bijvoorbeeld aan fragiel dun werk in combinatie met onafgewerkte ruwe randen. Of mat keramiek in combinatie met glanzend glazuur. Ik maak bijvoorbeeld objecten met een simpele vormgeving maar met intense kleurpatronen van oxides. Ook is mijn kleurenpalet, van zelf ontwikkelde oxide glazuren, zeer herkenbaar: bestaande uit allerlei aardse natuurlijke, schrale tinten.

Designer van het moment: Architect Francine Houben. Zij mag in New York de Openbare Bibliotheek renoveren. Ik vind het heel stoer dat zij als Nederlandse architect deze opdracht binnensleept.

Wat is je favoriete gerecht en waar eet je dit het liefst? Ik ben dol op lekker eten dus één lievelingsgerecht kan ik moeilijk kiezen, maar er gaat niets boven een vers frietje met zelfgemaakte mayo aan het prachtige Hollandse strand

Dit nummer zet ik graag op repeatOp repeat zet ik hem niet vaak, maar ‘Bloed, zweet en tranen’ van André Hazes blijft altijd fijn.

Wat worden de trends voor volgend jaar? We gaan weer terug naar kleinschalige en/of lokaal handgemaakte producten met een duidelijke signatuur of afzender.

(Online)Kledingwinkel waar je altijd slaagt: Humanoid en hun echte winkel in een voormalige kerk in Arnhem is absoluut de moeite waard.

Welke app gebruik je voor je inspiratie? Geen eigenlijk, ik gebruik apps meestal voor hele praktische info zoals weer en verkeer, maar dat vind ik niet echt inspirerend.

Waar drink je graag champagne? Ik drink liever een goed glas rode wijn, buiten in de zon op een sfeervol terrasje in een oud Italiaans stadje.

Wat typeert jouw kledingstijl? Sober en chique, zoals mijn kleurenpalet… Echter draag ik ook regelmatig een stoffig werkschort in het atelier.

Mijn ultieme droomhuis is: Ik zou (het liefst morgen nog) zelf mijn droomhuis ontwerpen en bouwen.

Wat is je signature parfum? Santal 33 van Le labo.

Dit accessoire is mij dierbaar: Pompadour ring met van edelsmid Mary van der Sluis. Ik kreeg het in ruil voor een schilderwerk van mijn hand. Niets is leuker dan je eigen werk ruilen voor het werk van iemand die je bewondert. Daarmee is dit een heel dierbaar sieraad dat ik bijna altijd draag.

Wat streep je binnenkort af van je bucketlist? Fotograferen van theeplantages op Sri Lanka.

Wat is jouw ultieme #LXRYmoment? In de ochtendzon bovenop een eenzame bergtop in de maagdelijke verse sneeuw staan, geen mens te zien en dan als eerste sporen in de verse sneeuw maken.

Benieuwd naar het werk van Esther van der Sluis? Bewonder het op Masters of LXRY 2017. De grootste premium lifestylebeurs van Europa vind plaats van 7 t/m 11 december. Klik hier om erbij te zijn.